tisdag 6 augusti 2013

MOCKBA

Det märktes redan på flyget hit. Människorna var lite buttrare, hade svårare att förstå instruktioner (man måste sitta ned och vara fastspänd när planet landar) och modet blev något kitschigare. Welcome to Russia.

Första dagen var nog lite av en kulturchock. Språket otydbart, trafiken hemsk och byggnaderna stora och ogästvänliga. Aeroexpress-tåget som gick från flygplatsen döpte vi om till bara Aero. Få kunde tala engelska och Erik blev utskälld av en full gubbe. Anledning: okänd.

Men sedan hände något. I de svulstiga byggnaderna fanns en viss charm och maffighet. Trots att få kan engelska är de allra flesta villiga att hjälpa till med gester och enkla ord. Skriftspråket börjar reda ut sig. P är R. C är S. Bakvänt N är I. En 6:a är ett B. H är N (Ahha-Mapna heter hon, inget annat).

Vi har gjort det till en grej att prata med våra servitörer och be dem om tips på vad DE gillar att göra i Moskva. Ivan ledde oss till Kristi Frälsares kyrka. Iulia tipsade oss om den fantastiskt vackra Kolomenskaya-parken långt borta från alla turiststråk.

Vi har ätit Biff Stroganoff och druckit kvass (en slags svagdricka), vandrat likt Scorpions längs Moskvafloden ner till Gorkijparken och blivit fångade av ett hällregn på väg hem. Vi har blivit hyssjade av en vakt i Leninmausoleet och gått vilse i köpcentret GUM. I stadsdelen bredvid vår gick vi förbi en jättestaty av en arbetare med hammare och en bondtjej med skära samt en staty av en rymdraket som drar iväg mot himlen. Varför bygger vi inte sånt i Sverige?

Vid frukosten ville våra rysktalande mattanter ha en bild tillsammans med Anna-Maria. Erik ser med förväntan fram emot att vara lika exotisk i Indien.

Så Ryssland och Moskva verkar vara något som blir bättre med tiden. Men nu blir det inte mer. För nu ska vi sätta oss på tåget österut. Nästa: Irkutsk.

Vasilijkatedralen

Vad har vi här? 

Och här?

En t-banestation i närheten av hotellet. VDNKh. Försök uttala det om ni kan!

Skulle funka hemma?

Raket ovanför Rymdmuséet med Sputnik

Två mattanter och en brun tjej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar