torsdag 5 september 2013

En gyllene triangel

"En rundresa så fantastisk att den har ett eget namn." Området mellan Delhi, Agra i Uttar Pradesh och Jaipur i Rajastan formar en ungefärlig triangel och eftersom så många tar samma rutt har namnet liksom jobbat sig in. Men för att ta sig ut på rundresan måste man (om man inte vill betala för en privat chaufför och bil) fixa tågbiljetter. Det låter enkelt, men icke så.

Det första hindret är att få en chaufför att köra dig till tågstationen. Han kommer utan tvivel att försöka få dig att åka med honom istället. Eller med hans bror/vän om han inte har tillstånd. Nästa problem är att ta sig in i tågstationen genom HORDER av folk som hävdar att biljettkontoret flyttat/brunnit ned/stängt för att du istället ska gå till deras eget kontor. När du väl kommit in tar du en nummerlapp, pratar med en kille om vilka tåg som är lämpliga och sedan skriver du upp dessa på en lapp tillsammans med alla uppgifter om dig.

Sen väntar du.

Och väntar.

Och väntar. 

Sen är det din tur.

Utrustade med tre tågbiljetter var för sammanlagt 15 timmars tågresa i lyxvagn (med indiska mått) inklusive mat för sammanlagt 240 kronor tog vi oss till Agra. Vi checkade in på ett trevligt hostel som hetter Krishna för 70 kr per natt inklusive frukost. Sedan började vi utforska stan. 

Vi drog till Agra Fort, ett mogulpalats där Shah Jahan styrde för 400 år sedan. Jahan var väldigt fascinerad av marmor, men är kanske mest känd för något annat än fortet. Hans favorithustru Mumtaz Mahal dog när hon födde deras 14:e (!) barn och till hennes minne byggde han ett mausoleum; Mahals palats, eller Taj Mahal. På sin ålders höst blev Jahan fängslad och fick en cell med utsikt över sin skapelse, som var allt vi föreställt oss och mer när vi såg den i solnedgången.

Nästa dag tog vi tåget till Rajastans huvudstad Jaipur och beskådade stadspalatset, raj (kung) Singhs observatorium (som kunde mäta tid, solvinklar och stjärnornas positioner väldigt exakt redan på 1700-talet) samt Hawa Mahal, ett utkikspalats för hovdamerna fem våningar över gatunivån. Vi checkade också in på Hotel Pearl Palace som ser ut som reklamfilmerna för Indien på teve. Helt fantastiskt och med en dagshyra som är långt billigare än vad vi betalar för lägenheten hemma.

Sista dagen blev Erik sjuk men AM lät sig inte nedslås. Hon gick fram till två australiensiska tjejer och frågade vad de hade för planer för dagen. Som tur var hade de också planerat att åka till Amber Fort så AM hängde på. Helskinnad kom hon tillbaka för bara en liten stund sedan.

Imorgon tar vi tåget tillbaka till Delhi för att kunna fånga ett flyg till Nagpur, AM:s födelsestad.

Den gyllene triangeln. 

Tågstation

Agra Fort

Shah Jahans fängelse med utsikt mot Taj Mahal.

Taj Mahal

Taj Am

Utsmyckningsdetalj

Hotel Pearl Palace

Hawa Mahal

Höstens port, stadspalatset

Solur som kan mäta tid ned till 20 sek, klockan är strax tolv enligt skuggan. Jantar Mantar

Begravningsfölje, Jaipur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar