fredag 13 september 2013

Mumbai

Med sina två eller fyra armar, sina stora öron och sin snabel ser elefantguden Ganesha kanske lite lustig ut för oss, men många hinduer har honom som sin absoluta favvogud. Medan vi var i Maharashtraprovinsen firade lokalbefolkningen Ganesh Chaturthi för att hylla honom. Under denna festival drar grupper av män igenom städerna på kvällen, hamrandes på trummor och klinkandes på olika metallföremål i takt med diskomusik i enorma högtalare. Före varje grupp rullar en lastbil med en Ganesha-staty inför vilken de hängivna offrar sötsaker, blommor, pengar och annat. Varannan dag dumpas sedan statyerna i havet till stort jubel.

Vi blev upplockade på flygplatsen av Eriks kompis Jes (från USA) som just flyttat till staden med sin man Jarrod. Det känns fantastiskt att få vara i någons hem snarare än på ett hotellrum för en gångs skull. Vi har också fått sällskap på våra upptäcktsfärder. 

Vi är i skrivande stund på väg tillbaka från Elephanta-ön en timmes båtfärd från centrala Mumbai. På ön finns grottor från 500-talet utskurna ur berget och för att ta sig upp till dem var man tvungen att ta sig igenom horder av apor. 

Vi har också hunnit vandra genom staden Mumbai som är kaotisk men samtidigt mer lik europeiska städer än exempelvis Delhi. Skyskraporna står täta, men samtidigt bor över hälften av invånarna i slummen och man har enorma infrastrukturproblem och många fattiga trots att Maharashtra är en av de rikaste landsändarna. Staden är trots sin ganska överrumplande planlösning och arkiteltur väldigt vacker. Vi besökte bland annat Colaba och Leopolds Café, välkända för alla som läst boken Shantaram (vilken ni borde läsa om ni inte gjort det).

Igår fyllde Erik år vilket firades med fin middag på en restaurang som skulle vara hemlig, tills Jarrod försa sig. Han kontrade med att direkt när vi satt oss fråga servitören:
"What's the most embarrassing thing you do for people who have birthdays?" Erik fick stå på en stol medan 200 människor sjöng "Happy Birthday" och små flickor kom förbi vilandes på sina mödras armar för att önska honom lycka till. Men då han fått både tårta och ett par glas gjorde inte detta så mycket.

Vi har dessutom träffat Tarana Raja som jobbar som skådespelare i en av landets största såpoperor. Här har ni ett klipp som ni kan kopiera in i en webbläsare (Tarana ärtjejen i glasögon) http://m.youtube.com/watch?v=MoqejtC9y-w

Visste ni förresten att alla indier har samma ringsignal på sina Nokiamobiler? Mycket förvirrande kan man tänka, men indierna klarar det fint. http://m.youtube.com/watch?v=yq0EmbY3XyI

Imorgon bitti åker vi vidare till Chennai där vi ska jobba på skola i ett par veckor. Vi hörs!

Ganesha

Ganesh Chaturthi-firare

Flyg till Stockholm vetja! Bara 4400 kr.

Mumbai universitet och domstol

Indiens dyraste hus, byggt till Mukesh Ambani för 2 miljarder dollar. Tre helikopterplattformar och 600 anställda. Najs.

Tutförbud. Behövs.

Marine Drive i Mumbai

Leopolds Café

Alla fyra på Hard Rock Café Mumbai.

På väg mot Elephanta med Jes. I bakgrunden: Gateway of India.

Nuff said.

Grotta nr. 1 på Elephanta.

Utskuren Shivafigur

Ture vid Elephantagrotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar