onsdag 23 oktober 2013

Dockor, sköldpaddor och konhattar. Hej Hanoi!

Att ta oss genom halva Vietnam, till Hue, tog oss ungefär 30 timmar. Därför verkade det knasigt när vi fick berättat för oss att den andra halvan skulle ta 13. Helt plötsligt hade vi en hel extra dag i Hanoi. Så vad göra?

Först och främst bokade vi in oss på en kryssning i närliggande Halong Bay (se separat inlägg) och sedan var det bara att göra staden.

Vår ett år gamla guidebok faller ständigt på priserna som nämns, för det mesta måste man räkna med dubbla priset för inträden och mat. Till exempel när vi besökte templet Ngoc Son i mitten av Hoan Kiem Lake. Sjön är döpt efter en legend om en sköldpadda som här återfick ett svärd av den vietnamesiske kungen Le Loi (jämför legenden om kung Arturs svärd) efter att denne besegrat fienden.

Samma sak gällde när vi besökte Van Mieu - ett tempel helgat åt litteraturen och lärdomen - och när vi kollade in vietnamesisk vattendocksteater. Priserna stämde långtifrån, men var fortfarande humana. 

Vattendockorna styrdes med pinnar i en bassäng på en scen. Berättelserna handlade om Vietnams historia, både mytisk och faktisk, samt om vardagliga göromål för de bönder som kom på idén. Annorlunda och vackert, men också för oss stundvis obegripligt och (ja, vi erkänner vår imperialistiska brist på kunskap kring vietnamesisk kultur) skränigt.

Templet Bach Ma, vilket helgats åt en häst som ledde stadens grundare till platsen för stadsmuren, var gratis och maten som säljs på gatorna är också väldigt billig. I tidiga delen av vår resa vågade vi inte riktigt prova den asiatiska versionen av gatukök (och i Indien var de rent av farliga) men sedan Thailand äter vi nästan alltid på sådana ställen. Man får mycket mat, en plaststol vi i Sverige skulle räkna som stor nog för en treåring samt två ätpinnar och maten är alltid supergod.

Vi passade också på att gå på bio och såg About Time, som faktiskt var en riktigt bra film. Som enda västerlänningarna i biosalen skrattade vi åt andra saker i filmen än vietnameserna, vilket var ganska spännande. AM såg också en gravid kvinna och fällde följande kommentar: "Hon ser ut som en sköldpadda med den där tröjan". Mycket sköldpaddor har det alltså blivit.

Men nu är det dags att ta sig vidare till Thailands huvudstad Bangkok igen för att möta upp våra mammor.

Japp, ni läste rätt. Isabel och Lena kommer och hälsar på om bara några dagar.

När vi nu lämnar Vietnam har vi också passerat halvtid på vår resa.

I ett vietnamesiskt gatukök.

Sköldpadda?

AM testar nytt hårspänne och blir fotobombad av vietnamesisk tant.

Offergåvor i Bach Ma-templet. Märk väl att de offrat Heinekenöl till hästen i bakgrunden.

Heliga sköldpaddor som vaktar texterna i Litteraturtemplet.

Dockföreställning i vattnet.

"HM", "Zara".

AM i rolig, vietnamesisk hatt. Erik har svurit att under inga omständigheter köpa/ha på sig denna turistfälla.

Högmässa i St Josephs katedral. Folket får inte plats utan spiller ut på gatan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar