måndag 7 oktober 2013

Kirbys makabra födelsedag

Eftersom hostelet vi valt ut i Phnom Penh hade fullt i alla rum tog vi istället två sängar i en sovsal med rum för åtta. De andra var upptagna av ett gäng vänner som i omgångar rest ihop genom hela Vietnam. De verkade trevliga så vi bestämde oss för att göra stan nästa dag med dem.

Det visade sig på morgonen att en i gänget - Kirby - fyllde år, så vi fick tårta. Sen drog vi ut för att bevittna Röda Khmerernas brott mot mänskligheten.

Mellan 1975 och 1979 dog 1,7 miljoner människor i ett försök att skapa det perfekta samhället. Stadsbefolkningen flyttades också ut på landet för att jobba i jordbruket, något de inte visste ett skvatt om. Till slut lyckades kommunistiska Vietnam få bort dem och rättegångarna mot ledarna pågår än idag.

Vi började på avrättningsplatsen Choeung Ek där tiotusentals kambodjaner blivit ihjälslagna (regimen hade inte råd med kulor) och man hittar fortfarande skelettdelar efter översvämningar. I mitten finns en stupa med ungefär 8000 skallar från offren.

Nästa anhalt var Tuol Sleng, ett fängelse inne i Phnom Penh. Dit hade människor tagits för att torteras och fängslas innan avrättning. Fångvaktarna tog bilder av varenda offer och från väggarna i fängelset blickade foton på tusentals kambodjaner ned på oss från andra sidan graven.

Kirbys födelsedag då? Lite deprimerande tema kanske? Efter en brakmiddag, födelsedagsvisor och lite alkohol köpte vi också "Happy Balloons" fyllda med lustgas. Strax efteråt avslöjade Kirby att han uppskattade våra insatser men att hans födelsedag faktiskt var imorgon.

Offer för Röda Khmererna.

Fantastisk mat på nattmarknaden.

AM provar sockerrörsjuice och ser ut som en minion från Despicable Me.

Minnesstupan i Choeung Ek innehållande 8000 skallar.

Massgrav.

Käkben upphittat efter senaste regnperioden.

Tortyrrum i Tuol Sleng.

Foton på offer.

Tuol Sleng (som varit skola men som förvandlades till fängelse).

Cell.

Födelsedagsmiddag. Kirby har rutig skjorta (och är inte Erik).

Happy Balloons.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar