onsdag 16 oktober 2013

Good morning Vietnam!

Vi kom fram till Ho Chi Minh City (HCMC) och vi var bara två timmar försenade. På väg längs en gata blev vi infångade av Ms Thu, en välsminkad dam i sina bästa år. Hon erbjöd hyffsade rum för halva priset vi tänkt oss så vi slog till. Lite oroväckande nämnde hon att hon inte ställde frågor och att vi fick göra vad vi ville med rummet. Men det har varit mer än okej.

HCMC är Vietnams största och vad vi hört också rikaste stad. På gatorna trängs bilar och bussar främst med miljontals motorcyklar, men vissa delar är också gåvänliga. Vi besökte ett minnesmuseum över Vietnamkriget med fasansfulla bilder och berättelser från kriget. Tre miljoner vietnameser dog i själva kriget, men än idag dödas och lemlästas människor av minor och miljögifter orsakade av avlövningsmedlet Agent Orange.

Vi besökte också tunnelkomplexet Cu Chi utanför staden. Där gömde sig vietcongsoldater för att undkomma amerikanerna och deras bombningar. Vi fick chansen att krypa genom de väldigt trånga tunnlarna, testa otäcka fällor, käka tapioka (en sorts jättepotatis) och klättra på söndersprängda stridsvagnar. Propagandan var tydlig på både museet och vid tunnlarna, men det var ändå väldigt intressant.

Nu ligger vi på varsin slaf i en nattbuss på väg till Nha Trang för att byta till en annan nattbuss mot Hoi An. Vi har hört att en cyklon just slagit till mot centrala Vietnam så vi får se om vi kommer dit.

I utställningen "Världen stöder Vietnam i kampen".

Jolene och Jochen, från Singapore respektive Tyskland, som hängde med oss på krigsminnesmuséet.

Erik testar ny leksak nr. 1

S-märkt plansch från muséet.

En gata i HCMC. Många motorcyklar e de.

Propagandafilm. Från väggen blickar Ho Chi Minh (ljusbringaren) ned på oss.

AM klättrar ned i en bunker.

I tunnlarna.

AM var också där.

Erik testar ny leksak nr. 2

Tapioka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar