onsdag 11 december 2013

En utflykt till regnskogen

Norr om Cairns ligger nationalparken Daintree, döpt efter floden som rinner igenom den. Tidigt på morgonen kom bussen och hämtade oss och sedan var vi på väg.

Första stoppet på vägen var den lilla hamnstaden Port Douglas där vi inhandlade förnödenheter och kollade in en liten kyrka från 1800-talet. Framsidan såg ut som en vanlig träkyrka, men baksidan var ett enda stort fönster riktat mot havet.

Nästa anhalt var Mossman Gorge, en regnskog med en liten flod där vattnet var så klart att man kunde se fiskar hur tydligt som helst från stranden. Efteråt köpte vi glass.

Genom sockerrörsfälten gick färden vidare, vi gick ombord på en liten färja dom tog oss över själva Daintree-floden och in i nationalparken. Sedan var det smala, slingriga vägar runt ett berg innan vi kom fram till stället vi skulle bo på för natten. Mitt inne i djungeln låg stället med en liten stig ner till havet vid Cape Tribulation, ingen elektricitet mer än vad som kom från en dieselgenerator och flera mil från resten av civilisationen. 

Man fick inte bada i havet eftersom krokodilerna och brännmaneterna är aktiva såhär i parningstider, men vi tog en promenad på stranden och hittade koraller och strandkrabbor mellan de massiva mangroveträden.

När vi skulle sova hölls vi vakna av ljudet från miljontals insekter, fladdermöss, nattlevande djur och fåglar. Runt oss fanns lianer, eukalyptusträd och enorma ormbunksträd. Erik hittade en insekt lika stor som avståndet mellan hans fingertopp och armbåge.

Efter en morgonpromenad längs stranden var det dags att åka hemåt. På vägen åkte vi båt på Daintreefloden och fick se några lata krokodiler men tyvärr såg man inte så mycket av dem.

Imorgon ligger en full dags resande på schemat. Vi ska ta oss till sista landet på vår resa: Nya Zeeland.

Kyrkan i Port Douglas, kolla igenom fönstret för en glimt av havet.

Mossman Gorge, ser ni fiskarna?

AM testar vattenkvalitén.

Sockerrörsfält med bergen i bakgrunden.

Varningsskylt för fågeln Cassowary. Den undre är en omgjord vägbuleskylt.

Stranden vid djungeln.

AM tar det lugnt.

Kokosnöt.

Erik kollar in mangroveskogen.

Korall.

Liten insekt.

Djungelns största blad, mer än en meter brett.

AM och stor ormbunke.

Morgonpromenad längs stranden.

Utsikt över Daintreeflodens utlopp.

"Can you see the crocs?"

"Can you see the crocs?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar