torsdag 19 december 2013

Tewhakarewarewatangaoteopetauaawahiao

På morgonen var vi uppe med tuppen. Igen. Vi är fortfarande inte säkra på om det var en total slump eller om grupper av hönor satts ut av NZ:s regering på rastplatser.

Nya Zeeland sägs vara världens yngsta större landyta och är vulkanisk till sin uppbyggnad. I den lilla staden Rotorua mitt på ön märks detta väl. Erik försökte först anklaga AM för den stank av ruttna ägg som kom i pustar, men sedan insåg han att doften kom från de varma källor som finns i området. Vi tog en promenad genom stadens park där man kunde se bubblande lermassor och konstigt färgade vattenpölar.

Senare på dagen tog vi oss till maoribyn Tewhakarewarewatangaoteopetauaawahiao (eller Whakarewarewa) och fick se ett dansuppträdande där bland annat den kända krigsdansen haka var med. Kolla in på Youtube! Efteråt fick vi en guidad tur genom byn och fick se hur maorierna utnyttjat de varma källorna för att tvätta sig, laga mat och värma sina hus. Men att leva här är också farligt. En del av husen hade övergivits eftersom de ruttnat eller varma källor trängt in.

Nästa dag hoppade vi fallskärm vid staden Taupo. En helt otrolig upplevelse! AM var nog mest modig i början men Erik kunde njuta av fallet från 12000 fot efter någon sekund. Resten av dagen gick vi runt med varsitt fånleende eftersom det varit så kul. Fem minuter efter att man tumlat ut från planet var man nere. För tvivlarna finns bildbevis och en film.

I Taupo gick vi också en promenad längs Waikato-floden till Huka-fallen där 200000 liter vatten kastas ut varje sekund. Uppströms från fallen kunde man bada i en vulkaniskt uppvärmd strömfåra. Vattnet var kanske 50 grader. Mysigt!

Nu ska vi sova och har vi tur väcks vi av en tupp även imorgon.

Förbjuden passage.

AM kollar in tupp nr. 2.

Lerbubbel som stinker.

Dricka vattnet någon? Sägs lindra astma, reumatism och förkylningar.

Haka! Eggar upp trupperna före strid och skrämmer motståndarna. Man skriker bland annat att "Jag ska knäcka dina ben, äta din lever och din fru ska bli min ägodel." Nya Zeelands landslag i rugby sjunger den inför varje match.

AM med sin favvo-maorier.

Maoriskt träsnideri.

Försök uttala det om ni kan.

Inne i byn: en (faktiskt) bottenlös håla.

Matlagningshål. Används av invånarna än idag.

Utanför byn: en gejser.

Färdighoppade! Nej, vi fick inte behålla mössorna.

Vårt plan.

Waikato-floden. Kolla färgen.

Huka Falls.

Bad i varm källa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar