tisdag 17 december 2013

Med håriga fötter i Hobbiton

Mycket transportsträcka var det, men till slut var vi framme.

Platsen Peter Jackson valde för inspelningen av de gröna delarna av sitt epos om Härskarringen ligger perfekt. Böljande kullar med berg i bakgrunden, dungar av vildvuxna träd, små trädgårdar kringgärdade av buskage och små dammar med svanar i. Inga människobyggda saker så långt ögat kan nå.

Från början var det meningen att Hobbit-delarna av filmen skulle spelas in på ett tiotal platser runt om i landet men när man hittade Alexander Farms slopade man dem allihop och byggde upp hela Hobsala på en och samma plats. Efteråt revs kulisserna av rättighetsskäl, men de har byggts upp igen på exakt samma plats för att man ska kunna besöka dem "i femtio år framåt". Vi fick besöka Bag End där Frodo bor, puben "Gröna Draken", Sams hus och alla de andra hob-hålorna. Det finns 44 hus, några av dem har byggts enkom för de nya filmerna men är inte med förrän i film tre.

Intressanta fakta: 
1. Trädet ovanpå Frodos hus är fusk, gjort i plast. Speciallöv beställdes in från Taiwan. Eftersom regissören blev sjuk tappade de 200000 löven färgen och man fick ta ner allihop och måla om dem.

2. I scenen när Bilbo och Gandalf blåser rökringar och kollar in solnedgången tittar de mot öster. För att få en bra solnedgång spelade man in sju soluppgångar, valde den bästa och spelade upp den baklänges.

3. För att få människorna att se stora ut jämfört med hobbitarna spelade man in dem närmre, på flaket i början sitter Frodo egentligen tre meter bakom Gandalf. För att allt skulle se okej ut i vissa tagningar filmade man ibland dubbelt och satte in hälften så stora saker för människorna att handskas med. Exempelvis klipptes gräset till halva längden.

4. Puben "Gröna Draken" har byggts upp till en riktigt pub som serverar en mumsig äppelcider och en riktigt bra Amber Ale.

Efter två timmars traskande i sagovärlden kom vi ner på jorden igen. Självklart gick vi på bio och såg nya Hobbitfilmen. Men de tre första filmerna är bättre.

Känner ni igen er?

Hobbithåla 1, Sams hus.

Hobbithåla 2, Bag End.

Hobbithåla 3. Tillhör säkert någon.

AM inne i ett hobbithål.

Dammen och "Gröna Draken" i bakgrunden.

Vattenhjul och bro.


Vid elden på puben.

Hårig nog för hobbit?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar