söndag 15 december 2013

Hur man retar upp en kiwi

Först en förklaring. I folkmun kallas nyazeeländare för kiwis. Kiwifågeln ses som en nationalsymbol.

Generellt sett är Nya Zeeland och Australien rätt lika. Man har samma egentliga historia, liknande dialekter, ligger på samma breddgrader och försörjer sig på samma sätt. I krig slåss man under samma namn (ANZAC) och flaggorna är nästan utbytbara.

Trots detta är de två länderna ofta i luven på varandra, ungefär som Norge och Sverige. Erik tänkte sig att kiwis måste känna sig lite som en lillebror och därför frågade han Tyen om nyazeeländarna blev sura om man kallar dem mini-australiensare. Det trodde nog inte Tyen. Inte heller trodde han att man kunde göra dem upprörda genom att prata om deras land som en del av Asien.

"Nej, säg att deras land inte alls ser ut som i Sagan om ringen" eller i "Flight of the Concords", de kommer slänga ut dig ur stan.

Tyvärr ser nu landskapet ut som i filmerna. Kullarna är höga och grästäckta, landskapet täckt av vulkantoppar och utsikten över kusten är magnifik.

Redan på flyget in försökte man koppla ihop landet med tolkienböckerna med en flygsäkerhetsfilm. Spetsörade flygvärdinnor och stewards med spetsiga hattar förklarade hur man skulle ta sig ur planet i ett nödläge.

Så det är möjligt att man skulle göra kiwis sura genom att ta detta ifrån dem. Men av vår Lonely Planet-bok har vi fått reda på att den värsta förolämpningen är att kalla den bruna, håriga frukten för en kiwi.

Låt fåglarna vara!

Välkommen till Australien... Öhh... Nya Zeeland.

Erik äter kvällsmacka vid en sjö.

Vulkanlandskap.

Med Gandalf vid spakarna. Säkerhetsfilm på flyget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar