lördag 23 november 2013

En upp-och-nervänd värld

Ni har säkert hört det förr, att allt är annorlunda i Australien. Vi har kommit hit precis i slutet på våren. Folk går omkring här i södra Australien och huttrar på gatorna, men snart är det sommarväder och man förbereder sig för beach 2014. 

Men det är inte bara årstiderna som är omvända. Solen är också på fel ställe. Det kanske inte verkar så viktigt vid en första tanke och det var inte förrän vi hittade ett solur som vi insåg betydelsen. Klockan gick nämligen baklänges. Av någon anledning har australiensarna också valt att göra endollarmyntet dubbelt så stort och tungt som tvådollarmyntet.

Eftersom vi precis kommit från Asien är en del andra saker också annorlunda. Bussar och tåg avgår och kommer fram i tid, turismen är väl utbyggd och genomtänkt och maten är som hemma. Folk är ute på gatorna och demonstrerar mot saker. Å ena sidan är samhället mer jämlikt (vi hittade skötrum i anslutning till herrtoaletten), å andra sidan inte (kvinnokroppen exploateras på ett annat sätt i reklam och på bilder på stan).

Helt enkelt har världen blivit upp-och-nervänd. Vilket kanske inte är så konstigt då vi faktiskt är på undre halvan av jordklotet.

Ture klättrar på ett solur. Kolla in siffrorna.

Erik skriver på upprop för lika rättigheter för homosexuella. Tony Abbott är nyvald premiärminister.

Damer göre sig icke besvär.

Mynt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar